وکتور چیست؟ 0 تا 100 وکتور و کاربرد های آن
وکتور (به زبان انگلیسی : vector) در علوم مختلف معنا ، مفهوم و تعریف بخصوص خود را دارد ، اما ما در این مقاله قصد داریم وکتور را در علوم ریاضیات , کامپیوتر و کاربرد آن در طراحی و گرافیک دیجیتال را بررسی کنیم.
تعریف ریاضیاتی : وکتور کمیتی است که جهت و اندازه دارد و برای مشخص کردن مکان یک نقطه در فضا و موقعیت آن نسبت به سایر نقاط از آن استفاده می شود.
تعریف وکتور در گرافیک دیجیتال : وکتور یک فرمت تصویر بُرداری رایج است که نتیجه گرافیک بُرداری است , تصویری است شامل نقاط وخطوط و منحنی ها که کنار هم قرار گرفته اند.
کاربرد وکتور در گرافیک
در علوم رایانه ای ، برای نمایش یا ایجاد یک تصویر از دو متد (روش : method) مختلف استفاده می شود ، بیت مپ Bitmap و وکتور Vector.
همانطور که در تعریف وکتور گفته شد , این نقاط نسبی هستند و مختصات مطلق ندارند , نکته اصلی همینجاست ! وقتی یک تصویر بر اساس یک ماتریکس(ماتریس) وکتور ساخته می شود به این معناست که سایز تصویر اهمتی ندارد و اطلاعات هر نقطه از تصویر بصورت نسبی با توجه به نقاط دیگر ساخته و پردازش می شوند ، در نتیجه در تصاویر وکتور شما می توانید بدون افت کیفیت اندازه عکس را تا هر اندازه که تمایل داشتید افزایش دهید.
تصویر بالا تاثیر زوم ، روی هر یک از متد های نمایش تصویر بیت مپ و وکتور رو نشان می دهد.
مزایا
فرمت های تصویری وکتور نسبت به بیت مپ یا رستر (Raster) دارای مزایا و البته معایب فراوانی هستند که به برخی از مهم ترین آنها اشاراه میکنیم :
مزایا
– لایه باز و قابل ویرایش بودن
– حجم بیسار کمتر نسبت به سایر تصاویر
– عدم افت کیفیت هنگام زوم و افزایش یا کاهش اندازه
– قابلیت تبدیل به کد و استفاده در فضای وب
معایب
– عدم پشتیبانی و نمایش در بسیاری از پلتفرم های مانند اندروید و تلفن های هوشمند
– نا شناخته بودن برای اکثر کاربران ایرانی
– دشواری در طراحی و فهم کارکرد سیستم
با استفاده از فایل وکتور می توان کارت ویزیت، بروشور، لوگو، اینفوگرافیک، بنر تبلیغاتی، منو و کاتالوگ را با کیفیت بالا طراحی کرد.
محبوب ترین برنامه ایجاد فایل وکتور، نرم افزار ایلواستریتور (ایلستریتر) (Adobe Illustrator) است. البته می توان از نرم افزارهای فتوشاپ (Adobe Photoshop) یا کورل (draw Corel) نیز استفاده کرد. فایل وکتور در این نرم افزار ها به صورت لایه باز اجرا می شود وبه موجب آن، کیفیت تصویر کاهش پیدا نمی کند، و همچنین، هر لایه به صورت جداگانه قابل تغییر است.
فایل های وکتور فرمت های متفاوتی مانند AI ,SVG, EPS,PDF,DWG,CDR, و WMF دارند.
تفاوت وکتور با BITMAP
گرافیک دو بخش گرافیک برداری و گرافیک شطرنجی دارد. وکتور;گرافیک برداری است اما بیت مپ (رستر) گرافیک شطرنجی است. درتصاویر شطرنجی مانند بیت مپ، تصویر متشکل از لایه های پیکسلی است که با تغییر ابعاد، مانند مربع های رنگی دیده می شوند و کیفیت انها افت پیدا می کند. اما در وکتور، تصویر بدون کاهش کیفیت و وضوح، کوچک یا بزرگ می شود.
همچنین، در تصاویر بیت مپ اطلاعات هر پیکسل ذخیره می شود و اگر تعداد پیکسل های تصویر زیاد باشد، حجم فایل هم زیاد می شود. اما فایل های برداری مانند وکتور، شامل لایه های مختلف اند و حجم کمی دارند.
تصاویر بیت مپ شامل جزئیات رنگی و گستره رنگی بیشتری است، چون در این تصاویر می توان جداگانه بر روی هر پیکسل کار کرد.
فرمت های بیت مپ نیز با وکتور متفاوت است و دارای فرمت های JPG، PNG، GIF و … است.
برای دانلود وکتور لایه باز کلیک کنید
تبدیل تصاویر وکتور و بیت مپ به یکدیگر
ابزار های زیادی برای تبدیل فرمت های تصویری به یکدیگر وجود دارد که میتوانید با یک جستجوی ساده , بسیاری از این ابزار ها به راحتی پیدا کنید و از آنها حتی بصورت آنلاین استفاده کنید.
اما اگر نرم افزار های Adobe Illustrator , Adobe Photoshop را در کامپیوتر خود دارید ، میتوانید از آنها برای برای تبدیل تصاویر وکتور به bitmap یا از نرم افزار های Vector magic , Corel draw برای تبدیل تصاویر bitmap به وکتور استفاده کنید.
مفید و کاربردی بود