UI و UX چیست؟ جدال بین زیبایی و کارایی
UI و UX چیست؟ همه چیز در مورد رابط و تجربه کاربری
همه چیز درباره UI و UX
در این مقاله قصد داریم در باره مفهوم UI و UX، کاربرد و تفاوت آنها و طراحی هر کدام از آنها صحبت کنیم.
همانطور که میدانید در دنیای امروز با وجود اینترنت و کسب و کار های آنلاین، محتوا و چگونگی ارائه آن در جذب مخاطب و کاربر اهمیت بسیاری دارد. یکی از مراحل مهم ارائه محتوا یا محصول و خدمات به کاربران و خریداران، معرفی و ارائه درست آنها به کاربران و ترغیب خریداران است. در همین راستا دو مفهوم رابط کاربری(UI) و تجربه کاربری(UX) در طراحی سایت ها یا برنامه ها و موفقیت کسب و کارها نقش مهمی ایفا می کنند.
تعریف رابط کاربری و تجربه کاربری
کاربران برای دسترسی به محتوای مورد نظرشان به سایت یا برنامه مراجعه می کنند و با آن تعامل برقرار می کنند. رابط کاربری(User Interface) ابزار تعاملی است که کاربر برای تعامل با محتوا از آن استفاده می کند و بیشتر به جنبه ظاهری و گرافیکی سایت می پردازد. اما تجربه کاربری(User Experience) به مصرف محتوا و هماهنگی انها با نیاز های کاربر توجه دارد. تا مصرف محتوا را برای کاربر ساده کند و کاربر تجربه و حس خوبی داشته باشد، و همچنین کاربر به درستی به بخش های مختلف سایت هدایت شود.
UI و UX چیست؟ همه چیز در مورد رابط و تجربه کاربری
تفاوت تجربه کاربری و رابط کاربری :
همانطور که در تصویر بالا مشاهده کردید، رابط کاربری و تجربه کاربری باهم تفاوت دارند اما مکمل یکدیگر هستند. و رابط کاربری تاثیر مهمی روی تجربه کاربری دارد. رابط کاربری ، نحوه استفاده امکانات تعاملی است و در ارتباط با طراحی بصری است. برای مثال طراحی صفحات اپلیکیشن و سایت. طراحی رابط کاربری شامل تایپوگرافی، انیمیشن، تصاویر و المان های بصری مانند طراحی دکمه ها، منو ها و سایر ابزاری است که کاربر برای تعامل با برنامه از آن ها استفاده می کند. هدف طراحی رابط کاربری، ایجاد نمای بصری خلاقانه و جذاب برای کاربر است. اما تجربه کاربری ، در ارتباط با تعامل کاربران با محصول یا خدمات است و تجربه و حس کاربر در هنگام تعامل با محصولات و نحوه تعامل کاربر با رابط اهمیت زیادی در آن دارد و هدف آن راحتی دسترسی به امکانات و اطلاعات توسط کاربران است.
و تفاوت مهم دیگر این است که رابط کاربری بر نیاز برند توجه دارد اما تجربه کاربری بر نیاز های کاربر توجه دارد.
طراحی UI و UX
مراحل طراحی تجربه کاربری و رابط کاربری:
ابتدا طراح تجربه کاربری باید در مورد متقاضیان و نیازهایشان تحقیق انجام دهد،سپس محتوا به درستی سازماندهی شود.
بعد معماری صفحات و نقشه سایت و المان های آن به درستی طراحی شود. بعد از آن طراح رابط کاربری باید شروع به
طراحی کند. طراح رابط کاربری با کمک طرح اولیه ساخته شده در مرحله قبل، سایت را از لحاظ بصری طراحی می کند.
برای مثال با کمک طرح ها و رنگ های مناسب محتوا،سایت را آماده می کند.
طراحی تجربه کاربری
تجربه کاربری موجب وفاداری کاربران به سایت می شود بنابراین در موفقیت یا شکست یک برند یا کسب و کار تاثیر زیادی دارد.به همین دلیل باید طراحی مناسبی برای آن صورت گیرد. در طراحی تجربه کاربری باید به این نکته توجه کرد که احساس کاربر نسبت به محصول یا خرید آن و ساده بودن فرایند برای او اهمیت زیادی دارد. بنابراین مهم ترین هدف طراحی UX، به وجود آوردن تجربه هایی ساده، کارآمد و مطلوب برای کاربر است.
طراحان تجربه کاربری باید از دانش طراحی ، استراتژی، علوم کامپیوتر و روانشناسی برخوردار باشند و درمورد محصول و بازار ان اطلاعات کافی داشته باشند.
وظایف طراح UX:
تحقیق درباره مشتری، تهیه سناریو ها و نمونه های اولیه، نقشه سایت،معماری اطلاعات و طراحی تعامل.همچنین طراح تجربه
کاربری باید آنالیز و منطق را به فرآیند طراحی بیفزاید. و سیستم ها و مسیر هایی که کاربران استفاده می کند را بر حسب
نیازهای انها طراحی کند. همچنین طراح باید به مسیرهای یک سایت و اینکه کاربر چگونه یک مطلب را میخواند، لینکها و
دکمهها در کدام قسمتها قرار دارند و کاربر چگونه میتواند اطلاعات مورد نیاز خود را بیابد توجه کند.
اصول طراحی تجربه کاربری:
طراحی UX شامل چهار اصل است.
1: استراتژی تجربه
ایجاد یک استراتژی کسب و کار که به نیاز های شرکت و همچنین نیاز های مشتری بپردازد.
2: طراحی تعامل
در طراحی، چگونگی تعامل کاربر با سیستم اهمیت زیادی دارد و طراحی باید به گونه ای باشد که کاربر با کمترین تلاش بتواند کارهایش را انجام دهد.
3: تحقیقات کاربری
در طراحی تجربه کاربری باید مشکلات مختلف را شناخت و راهکار های مناسب برای رفع آن ها ارائه کرد. این کار نیازمند تحقیق مناسب و دریافت بازخورد از مشتریان است. در این راه می توان از نظرسنجی و مصاحبه و … بهره برد.
4: معماری اطلاعات
در این روش، اطلاعات و محتوا هر محصول باید به درستی سازماندهی شوند تا کاربر بتواند محصول را به روش خودش بررسی کند. زبان استفاده شده در این روش باید متقاعد کننده و استوار باشد.
نتیجه طراحی تجربه کاربری در سایت: وجود مسیر های مختلف و مطالب مرتبط و وبلاگ در انتهای صفحات سایت ها به دلیل هدایت مخاطب به بخش دلخواه. و قرار گیری تبلیغات، منو و دیگر اجزا سایت در جای مناسب.
طراحی رابط کاربری
طراحی رابط کاربری در مورد زیبا نمودن بصری محتوا و ساختار است که کاربر در حین تجربه مشاهده خواهد کرد. در این طراحی ، برندیگ، رنگها، تایپوگرافی، گرافیکها، عکاسی و المانهای دیگر بصری اهمیت زیادی دارند. آنچه که طراح رابط کاربری ارائه می دهد باید از لحاظ بصری مناسب زمینه کاری برند باشد. همچنین طراحان باید به محدودیت های کدنویسی و زمان بارگذاری صفحه توجه کنند.بنابراین برای طراحی یک رابط کاربری مناسب، همکاری گرافیست و برنامه نویس سایت ضروری است.
برای آموزش طراحی ، آموزش فتوشاپ و آموزش ایلواستریتور آموزش های پیکسیا را دنبال کنید.
وظایف طراح UI:
طراحی بصری، طراحی گرافیک، طرح بندی و تایپو گرافی، انتخاب درست رنگ هااز وظایف طراح رابط کاربری است.همچنین در فضای اینترنت، طراحی تجربه کاربری علاوه بر موارد نامبرده ، شامل بهینهسازی برای موتورهای جستجو (SEO)، در نظر گرفتن محدودیتهای مرورگرها و دیگر ویژگیهای منحصر به وب نیز میشود.
نتیجه طراحی رابط کاربری در سایت:
سایتی که طراحی رابط کاربری مناسبی دارد، ظاهر خوبی دارد،رنگ ها در آن به درستی به کار رفته اند و نوشته ها و تصاویر مناسبی دارد که باعث می شود کاربر تجربه خوبی به دست آورد.
در نهایت می توان گفت UI و UX هر کدام هویت خود را دارند اما UI(رابط کاربری) بخش مهمی از UX(تجربه کاربری) است و UX مسیر را برای UI مشخص میکند. بنابراین یک سایت یا برنامه خوب، باید هم طراحی UI خوب و هم طراحی UX خوب داشته باشد و طراحان آنها باید با یکدیگر همکاری داشته باشند و اهمیت کار یکدیگر را بشناسند تا سایت یا برنامه هم ظاهر زیبایی داشته باشد ، هم کارکردن با آن راحت باشد. این همکاری در کنار محتوای مناسب تضمین کننده موفقیت است.